Hartige brood beignets
Ik ben niet zo’n fan van gefrituurd voedsel, maar deze hartige brood beignets zijn toch wel een te lekkere vondst om niet te delen op de blog!
Tijdens de laatste lezing van Lokaal 25 maakte ik van een overschotje oudbakken brood, restjes kaas, kruiden en verschillende soorten kaas deze heerlijke, hartige brood beignets. Ik diende ze op met wat tzatziki van komkommer en dille. De perfecte combo bij deze krokante, ‘cheezy’ hapjes.
Brood beignets naar smaak…
Het leuke aan dit recept is dat je eindeloos kan variëren met wat je nog voorhanden hebt. De basis blijft natuurlijk, oudbakken brood, goed wat kaas voor de smaak en ei om het geheel te binden. Maar verder kan je alle kanten uit.
Varianten waar ik zoal aan denk zijn:
- fetakaas, geraspte courgette en dille
- cheddar, geraspte aardappel of knolselder en bacon
- geraspte kaas, chorizo en paprikablokjes
- … ‘anything goes’
Bak-opties
Het gemakkelijkste is om de beignets in de friteuse te bakken. Maar als je – net zoals ik – geen friteuse hebt, kan je perfect een bodempje plantaardige olie in een pot met een dikke bodem goed warm laten worden en de beignets daarin frituren. Ik gebruikte kokosolie.
Hartige brood beignets
Ingrediënten
- 3 sneetjes brood
- 50 gram geraspte kaas of in kleine blokjes (gebruik gerust een mix van overschotjes)
- 2 ei(eren)
- 2 pijpajuin in fijne reepjes
- 2 el peterselie fijngehakt (of andere kruiden)
- 1 handvol wortel(en) geraspt (optioneel)
- peper en zout naar smaak
- plantaardige olie om te frituren (kokosolie kan ook)
Instructies
- Warm de friteuse of plantaardige olie in de pot voor tot deze goed warm is. De beste test is om een klein stukje brood in de olie te dompelen. Als deze mooi bruist is de olie warm genoeg.
- Doe alle ingrediënten behalve de plantaardige olie samen in een blender of hakmolentje en mix door elkaar tot je een dik beslag bekomt.
- Dompel een klein lepeltje van het beslag in de olie en bak deze tot de beignet mooi goudbruin en gaar is. Proef om de weten of je beslag voldoende gekruid is en kruid eventueel een beetje bij.
- Laat telkens een gehoopte eetlepel van het beslag in de hete olie zakken. Afhankelijk van de grootte van je friteuse of pot zal je meerdere beignets tegelijk kunnen bakken. Bak de beignets +/- 6 min en draai ze af en toe om tot ze aan alle kant mooi goudbruin en krokant zijn.
- Schep de beignets uit de olie en laat ze uitlekken op een velletje keukenrol.
- Serveer onmiddellijk met wat frisse tzatziki of een andere dip. Of houd de beignets afgedekt warm in een op 120°C voorverwarmde oven terwijl je nog mee beignets bakt.
No Comments